Que es facin crítiques constructives als mitjans de comunicació sempre va bé. Molt sovint, els periodistes, immersos en les rutines de qualsevol ofici i atrapats per la voràgine en què a vegades ens porta la informació, ens oblidem, o més ben dit, ens passen per alt, principis bàsics de la nostra professió.
Així que un bloc com Tarragona 2011, la guerra dels mitjans, em sembla una bona idea. Amb l'objectiu d'analtizar el tractament informatiu dels diferents mitjans de comunicació que operen al Camp de Tarragona, i aprofitant les properes eleccions municipals, un grup de "ciutadans disconformes amb la situació mediàtica actual i amb experiència en el món periodístic" han posat en marxa aquest projecte.
La lliçó de que darrere de qualsevol mitjà de comunicació hi ha uns interessos (o unes tendències, si voleu), ja siguin polítics, econòmics o empresarials, és de les primeres que s'ensenyen en els estudis de periodisme i, de fet, és una d'aquelles coses que qualsevol ciutadà descobreix quan es fa gran. Em sembla bé que aquest grup de "ciutadans disconformes" vulguin fer una mica de "desanalfabetització mediàtica" i analitzar, amb un sentit crític i constructiu, la tasca dels periodistes tarragonins.
Ara bé, una altra de les principals lliçons periodístiques és que els continguts sempre tenen un responsable, amb nom i cognoms. Amb cada text que escrivim, amb cada peça radiofònica o televisiva que difonem, tenim el poder i alhora la responsabilitat de generar opinió entre la ciutadania. Per això és tant necessari que fem la nostra feina amb ètica i plenament consciens de què comporta. I per això també és imprescindible que al darrere de cada informació hi hagi un responsable que doni la cara. Així que si volem saber què hi ha darrere de cada mitjà, també estaria bé conèixer qui són els analistes.
2 comentaris:
Moltes gràcies, Alba, per enllaçar-nos al teu blog. En general tots hem valorat molt positivament les reaccions que heu tingut vosaltres, els companys periodistes, en relació amb el blog.
Sobre això que comentes de l'anonimat, tens tota la raó que precisament un dels principis que defensa el periodisme (i al qual hi donem tot el suport) és que les notícies o les anàlisis han d'anar signades per algú amb nom i cognoms. Ara bé, hem de tindre en compte que es tracta d'un simple blog (que té la validesa que té i la que li volem donar) i que el marc en el qual es posiciona (la ciutat de Tarragona) és relativament petit i pot comportar confrontacions i perjudici per als autors (volem conservar el nostre lloc de treball). Era o això o no fer res, i vam tirar pel dret. L'altra opció, que han fet d'altres blogs tarragonins coneguts (tarragona2016, per exemple) és inventar-se personatges, però al cap i a la fi preferíem obviar aquest detall (que sembla que ha estat força discutit entre els periodistes, fet que entenem perfectament) que enganyar el personal.
Si tens qualsevol dubte, proposta o el que sigui a dir-nos, no te n'abstinguis!
La iniciativa és bona, va bé de tant en tant analizar la feina que fem amb perspectiva!
Però m'agrada saber qui diu què, per això lamento l'anonimat. Ara bé, com dieu, inventar-se personatges encara seria pitjor. Espero que, en cap cas, sortiu perjudicats d'aquest projecte, perquè crec que si manteniu la distància i perspectiva necessària pot ser una bona feina.
Us anirem seguint!
Publica un comentari a l'entrada